Papiljotin pieni hiustenhoito-opas


Hiuksen rakenne ja hiuskosmetiikka:

Vaikka monesti puhutaan elävistä, eläväisista tai elävän näköisistä hiuksista, ovat hiukset kuitenkin kuollutta ainesta, jonka rakenteeseen voi vaikuttaa vain rajallisesti. Hiuskosmetiikalla voidaan lähinnä saada hius näyttämään paremmalta, joten parhaimmatkin rakennepaikkaavat tuotteet vaativat jatkuvaa käyttöä tuloksen ylläpitämiseksi. Vaurioitunutta hiusta ei siis saada koskaan uuden kaltaiseksi pysyvästi tai esimerkiksi tuuheuttavalla shampoolla hiukset pysyvät tuuheampina vain niin kauan kuin tuotetta käytetään.

Hiuksissa on kolme kerrosta, ydin (voi tosin joskus puuttua kokonaan), keskimmäinen kuitukerros ja suomumainen pintakerros. Hiuksen juuri sijaitsee hiuspohjan alla, joten juurikasvun värjäämisessä on oikeastaan kyse tyvikasvun värjäämisestä. Hiukset taas kasvavat hiustupeista, joiden muoto määrää onko hius suora vai kihara. Hiuskosmetiikalla vaikutetaan yleensä kotikäytössä hiuksen limittäiseen suomukerrokseen ja joskus (esimerkiksi hapetehiusväreillä) syvempiin kerroksiin. Suomujen rakenne vaikuttaa suoraan hiuksen kiiltoon, koska auki oleva suomukerros ei heijasta valoa samalla tavalla kuin tiivispintainen suomukerros. Toisaalta avoimet hiussuomut saavat hiukset näyttämään ja tuntumaan tuuheammilta. Kylmä ja hapan sulkevat suomukerrosta, kun taas emäksisyys, kuumuus, kuivuus, mekaaninen rasitus ja hiuskäsittelyt avaavat suomuja. Avoimeen suomukerrokseen tarttuvat helpommin värit ja muut aineet, koska hius on silloin huokoinen, mutta toisaalta värit pääsevät helposti myös hiuksesta pois avoimen kerroksen takia.

Hiukset kasvavat noin sentin kuukaudessa ja niiden maksimipituus määräytyy kunkin ihmisen hiusten kasvukauden pituuden mukaan, joka on yleensä 2-6 vuotta. Kasvuvaiheen jälkeen hius siirtyy muutamaksi viikoksi siirtymätilaan ja lopuksi kuukausien ajaksi lepotilaan, jolloin hius lopulta irtoaa ja hiuksen uusi kasvuvaihe alkaa. Hiuksia irtoaa päivittäin noin 50-100 kappaletta.

Hiuksen väri on geneettinen ominaisuus, mutta sitä voidaan erilaisilla väreillä muokata. Kotivärit jäävät enemmän hiusten pintaan kuin kampaamossa käytettävät värit, jonka takia suuret muutokset eivät yleensä onnistu (ammattisarjojen) kotiväreillä. Muuten hiuksen värjäyksen ymmärtämistä helpottaa sen vertaaminen vesiväreihin. Valkoiselle paperille voi luoda vaikka kuinka hentoja sävyjä ja toisaalta mustan aikaansaamiseksi vaaditaan paljon väriä. Tummalle paperille taas ei saa vaalealla vesivärillä näkymään mitään. Samalla tavoin paperin kuin hiuksenkin huokoisuus vaikuttaa tarttumiseen. Kiiltävä paperi vastaa hyväkuntoista, kiiltävää ja lasimaista hiuslaatua, johon on vaikeampaa saada tarttumaan väriä. Kuivaan mattapaperiin väri imeytyy helposti, kuten kuivaan, kiillottomaan (=hiussuomut auki olevaan) hiukseenkin.

Kuinka käyttää hiuskosmetiikkaa?

Hiuksen rakenteen ymmärtäminen helpottaa oikeiden tuotteiden valitsemista omille hiuksille paremmin kuin pelkkien tuotteiden tuoteselosteiden lukeminen. Oman hiuslaadun tunteminen on tärkeää, mutta vielä tärkeämpää on tietää mitä hiuksiltaan toivoo, koska kaikki eivät suinkaan halua samoja asioita hiuksilleen. Joillekin on tärkeämpää hiusten tuuheus ja kuohkeus, kun taas toinen voi pitää hiusten sileyttä ja superpehmeää tunnetta tavoiteltavana. Eli tärkeintä on tietää lähtökohta ja toivottu lopputulos. Yksi ja sama tuote ei myöskään toimi kaikilla, joten paras tulos saadaan käyttämällä apuna ammattilaista, joka tuntee tuotteet ja raaka-aineet sekä, luonnollisesti, kokeilemalla eri tuotteita.

Mitä tuotteita hiukset tarvitsevat?

Kuten jo edellä mainittiin, kaikki eivät toivo hiuksiltaan samoja ominaisuuksia, joten kaikille ei voi suositella samoja tuotteita. Joku voi tuntea pärjäävänsä ihan hyvin jopa ilman shampoota, mutta kaikille ei todellakaan voi sellaista suositella, erityisesti jos päänahassa on ongelmia. Hoitoainekaan ei ole pakollinen kaikille, mutta silloin hiukset eivät ehkä näytä optimaalisen kiiltäviltä. Muotoilutuotteita voi joku pitää tarpeettomina, mutta onhan hiusten käsittely ja kampausten teko ilman niitä hankalaa, saati kampauksen pysyminen. Kaikki eivät kuitenkaan kaipaa kampauksia, joten muotoilutuotteiden tarve riippuu myöskin siitä mitä hiuksiltaan toivoo. Ensisijaisesti mieti siis minkälaiset toivoisit hiustesi olevan. Yleensä hiukset ja varsinkin päänahka tarvitsevat ainakin shampoota ja useimmiten myös hoitoainetta pysyäkseen terveen näköisinä. Muotoilutuotteilla, väreillä ja muilla saa sitten hoidettua enemmänkin tyylilliset ongelmat kuntoon.


Vinkkejä:

Tuuheammat hiukset

Käytä tuuheuttavaa shampoota tai rasvoittuvan päänahan shampoota. Vältä sulfaatittomia, väriä suojaavia ja kosteuttavia tuotteita. Käytä hoitoainetta vain hiusten pituuksiin ja latvoihin. Jos hiukset ovat hyvin lyhyet, hoitoaineen voi joskus jättää kokonaan poiskin (tämä voi tosin tehdä hiukset vähemmän kiiltäviksi ja hankalasti käsiteltäviksi). Tuuheuttava shampoo voi viedä hiusväriä nopeammin pois, joten se ei ole paras vaihtoehto varsinkaan punaiseksi värjätylle hiukselle, tosin löytyy myös joitakin tuuheuttavia shampoita jotka sopivat hyvin myös värjätylle hiukselle. Niiden tuuheuttavuus perustuu lähinnä hiuksen pinnalle tulevaan lisään, joten todella hennot hiukset saattavat muuttua niistä raskaiksi. Toisaalta tällainen shampoo sopii paremmin huonokuntoisemmalle hiukselle, joka kaipaa lisää tuuheutta.

Suosittelemme:

Paul Mitchell Extra-Body Shampoo

DS Texturizing Spray -hajusteeton rakennesuihke

Hiuspuuterit, kuivashampoot ja suolasuihkeet


Kiiltävämmät ja sileämmät hiukset

Suosi silottavia ja kosteuttavia tuotteita. Öljyt ja muut silikonipitoiset tuotteet ovat hyviä. Pese kuitenkin välillä syväpuhdistavalla shampoolla, jotta hiukset eivät muutu liian veltoiksi. Käytä viimeisessä huuhtelussa kylmää vettä, joka sulkee hiussuomut. Shampoovalintaa tärkeämpi on oikea hoitoaine. Shampoon voi siis valita hiuspohjan mukaan (esim. tuuheuttava), jos kosteuttavat ja silottavat shampoot tuntuvat liian raskailta. Vältä runsasta mekaanista rasitusta, kuten kuumia laitteita, harjausta, voimakasta shampoon vaahdottamista jne. ja voimakkaita kemiallisia käsittelyitä.

Suosittelemme:

Paul Mitchell Super Skinny Serum -silottava seerumi


Takkuuntuvat hiukset

Ks. myös Kiiltävämmät ja sileämmät hiukset -kohta. Erityisesti suosi sulfaatittomia shampoita ja vältä voimakasta hankaamista vaahdotettaessa hiuksia sekä kuivatessa pyyhkeellä. Käytä aina poishuuhdeltavaa hoitoainetta ja tarvittaessa lisäksi jätettävää hoitoainetta. Hyvä harja, jossa piikit ovat tarpeeksi pitkät, helpottaa selvittämistä. Monet harjat kyllä liukuvat mukavasti hiuksissa, mutta saavat ajan kuluessa pieniä takkuja kertymään hiuksiin, koska eivät ulotu tarpeeksi syvälle hiusmassaan. Paksuille hiuksille suosittelemme erityisesti Wet Brush -harjoja, koska ne oman kokemuksemme mukaan ovat ainoita, jotka oikeasti purevat erittäin takkuuntuvaan tukkaan. Luonnonharjasharjat jätä suosiolla pelkkien kampausten silotukseen. Jos vain mahdollista, selvitä hiukset aina kuivana, koska märkänä hius venyy enemmän ja vaurioituu helpommin, joka taas lisää takkuuntumista. Samasta syystä älä mene nukkumaan märillä hiuksilla, välttääksesi hiuksen vaurioitumista. Takuista kärsiville suosittelemme myös Olaplexin käyttöä kampaamopalveluiden yhteydessä ja kotihoitotuotetta ylläpitoon, koska kemialliset käsittelyt tekevät hiukset helpommin takkuuntuviksi. Letitä pitkät hiukset yöksi löysälle letille ja kiinnitä kankaisella hiuslenkillä tai Blax -silikonihiuslenkillä.

Suosittelemme:

Paul Mitchell Forever Blonde -sarja

Wet Brush -harjat

Olaplex Hair Perfector No.3 -kotihoitotuote

Sim Sensitive Simplex Bonder -tuotteet


Rasvoittuvat hiukset

Monet tuuheuttavat tuotteet sopivat hyvin rasvoittuvalle päänahalle, ks. Tuuheammat hiukset -kohta. Shampoon tulee olla tarpeeksi pesevä ja hoitoainetta voi käyttää vain hiusten pituuksiin ja latvoihin. Vaikka jatkuva föönaus rasittaa hiuksia, föönausta voi suositella rasvoittuville hiuksille, koska se nostaa hiuksia hieman irti päänahasta ja hiuspohjasta tuleva rasva ei pääse niin helposti hiuksiin. Hiukset näyttävät siis pidempään kuohkeammilta ja puhtaammilta. Vältä kuitenkin jatkuvaa harjausta, koska se saa rasvan levittymään helpommin pitkin hiuksia. Joillakin hiusten (tyven) kemialliset käsittelyt vähentävät hiusten rasvoittumista ja hiukset voivat olla helpommin käsiteltävät.

Suosittelemme:

Paul Mitchell Shampoo Two

System4 Shale Oil Shampoo


Kutisee, punoittaa, ärsyttää

Monilla on yliherkkyyksiä eri kosmetiikan aineille, mutta harvoin kenenkään tarvitsee olla sen takia kokonaan ilman kosmetiikkaa. Suosi hajustamattomia ja mahdollisimman vähän raaka-aineita sisältäviä tuotteita. Joistakin tuotteista löytyy myös Astma-, iho- ja allergialiiton tunnus (Allergiatunnus). Päänahan ongelmiin löytyy monta eri vaihtoehtoa ja jos et ole vielä löytänyt sopivaa, kysy ehdottomasti apua. Yleisiä virheitä tehdään muun muassa hilseshampoon valinnassa, koska kaikki hilse ei suinkaan ole samanlaista. Monesti päänahan pesua myös vältellään, vaikka useimpiin päänahan ongelmiin auttaa peseminen, tosin vain oikeilla tuotteilla. Mikäli runsas kuivashampoon käyttö ärsyttää ja tukkii päänahkaa, voi hiuspohjaa kuoria silloin tällöin sekoittamalla sokeria shampoon joukkoon tai valmiilla päänahkaa kuorivalla tuotteella. (Huom! Itse tehty sokerikuorinta karkeuttaa hiuksia voimakkaasti, joten ei vaurioituneille hiuksille!) Kuivalle päänahalle voi ennen shampoopesua levittää kosteusvoidetta (esim. perusvoidetta), joka suojaa päänahkaa kuivumiselta pesun aikana.

Suosittelemme:

System 4 -hajusteeton sarja päänahan ongelmiin

Sim Sensitive DS - hajusteeton sarja

KC No Nothing -hajusteeton sarja Allergiatunnuksella

Cutrin Vieno Sensitive -hajusteeton sarja Allergiatunnuksella

KC Back to the Roots -sarja päänahan ongelmiin


Hiusten oheneminen

Hiusten ohenemiselle ja kaljuuntumiselle ei valitettavasti ole mitään varmaa apua. Jos oheneminen johtuu päänahan hiustuppien tukkeutumisesta, siihen auttavat oikeat shampoot ja hiusvedet, mutta perinnölliseen hiustenlähtöön näistä ei välttämättä juuri apua saa, ennaltaehkäisyyn mahdollisesti kyllä. Useimmat apteekin lääkkeetkin enemmänkin pysäyttävät hiustenlähdön, mutta eivät saa aikaan uusien hiusten kasvua. (Kysy lääkäriltäsi tästä.) Tartu siis ongelmaan ajoissa, heti kun ensimerkit hiustenlähdöstä näkyvät. Hiustenlähtöä voi peittää keratiinituotteilla (esim. Toppik ja Biothik), jotka lähtevät pois seuraavassa pesussa. Päänahan hieronta ja yleisen hyvinvoinnin ylläpito (mm. riittävä vitamiinien saanti ruoasta) on suositeltavaa.

Suosittelemme:

System 4 Bio Botanical -sarja

Toppik -hiuskuidut


Päivitetty 9.1.2020
Me voimme auttaa löytämään juuri Sinulle sopivat tuotteet!

Lähetä meille sähköpostitse (asiakaspalvelu@papiljotti.fi) seuraavat tiedot niin vastaamme sinulle mitkä tuotteet mielestämme sopivat sinulle parhaiten:


Kuvat hiuksistasi helpottavat vastauksen tekemistä, mutta eivät ole pakollisia.


TARJOUKSIA JA OUTLET-TUOTTEITA
-30%
Wet Brush -selvitysharja, musta